Jeneverkruik terug op nest

Wat heeft Hoogvliet met Schiedam en wat heeft een redacteur met een borrel?

Herman Jansen is al sinds 1777 distillateur van ‘Egte Schiedamsche Moutwijn’. Hoogvlieter en voormalige Schiedammer Jan Koopmans (redacteur van deze krant), vond zo’n veertig jaar geleden onder de vloer van zijn koophuis in de Schiedamse wijk ‘De Gorzen’ een mooie stenen jeneverkruik. Hoewel de kurk er nog op zat was de kruik verder leeg, al was de geur van jenever nog wel waarneembaar. Nader onderzoek van de kruik en de oorsprong, wees uit dat de kruik zo tussen 1895 en 1903 moet zijn gemaakt. Een handgevormde kleien kruik met een oortje.

Trofee
Jarenlang zag Koopmans de kruik als een soort trofee, een symbool van het verleden. In Schiedam pronkte hij jarenlang op de schoorsteen en na de verhuizing naar Hoogvliet, ergens rond 1987, verdween hij even in de opbergdoos en later kreeg hij een mooi plekje in een vitrinekast.
Toen vorig jaar de woning van Koopmans werd heringericht paste de kruik eigenlijk niet meer bij de inrichting. Koopmans: ‘De kruik was voor mij best een belangrijk kleinoot en om hem nou zinloos weer in een doos te stoppen leek me zonde. Natuurlijk kun je dergelijke kruiken te koop zetten en er nog best leuk voor vangen, maar juist vanwege de historische waarde en de zorgzaamheid, die ik de kruik al die jaren heb gegeven, maakte het voor mij onmogelijk om een willekeurige nieuwe eigenaar te zoeken. Ik vond dat de kruik terug moest naar daar waar hij zijn oorsprong kreeg; de branderij.’

Zoeken
De kruik laat elke twijfel achter zich, met duidelijke en grote letters staat de naam van de branderij in de klei gebakken. ‘Herman Jansen’ was de branderij die ooit de kruik vulde en verkocht. Koopmans: ‘Tja, dat was nog maar een enkel gegeven, want ik vroeg me af of die naam nog werd gebruikt in Schiedam. Mijn verbazing was groot toen ik ontdekte dat inderdaad de branderij van Herman Jansen nog bestaat, sterker nog, ze zijn actiever dan ooit. Men hanteert de naam: Branderij ‘De Tweelingh’. Er ontstond een leuke correspondentie tussen de branderij en mij, ze bleken erg geÔnteresseerd te zijn in mijn kruik. Men heeft namelijk een museum in Schiedam waar deze kruik heel goed past in de collectie. Marjan Jansen, de vrouw van de directeur van Herman Jansen, ontving me enthousiast en ik werd uitgenodigd de hele branderij, die inmiddels twee straten groot is, te bekijken. Brand Manager, Dez Veth, vertelde me over de huidige situatie van het bedrijf en van Marjan Jansen kreeg ik een soort spoedcursus over de oorsprong van jenever, een drankje waar ik op tijden niet vies van ben. De ‘waaibomen jenever’, die ik soms stiekem koop omdat het nu eenmaal goedkoper is, bestaat meestal uit industriŽle alcohol en heeft niet zo veel met echte jenever te maken, een lering uit mijn spontane bijscholing op de branderij.’

De eisen om echte Schiedamse jenever genoemd te mogen worden zijn ondermeer:
Het distillaat gestookt moet worden uit tenminste mout en rogge; er geen industriŽle alcohol noch suiker aan toegevoegd mag worden en dat er in het pand waarin moutwijn wordt gestookt geen ander product mag worden gemaakt.

Parade paardje
Sinds 1987 is er echter weer een jenever op basis van 100% moutwijn.  ‘Notaris’ mag samen met ‘Old Schiedam’ als enige het Schiedamse gemeentezegel over de sluiting van de fles dragen. Het gemeentezegel dateert uit 1902, toen de gezamenlijke branders van Schiedam in samenwerking met de gemeente dit zegel ter bescherming van de authentieke productiewijze in het leven riepen. Het betreft hier een verklaring van echtheid waarbij gegarandeerd wordt dat het betreffende distillaat is gemaakt van moutwijn, die volgens de wettelijk voorgeschreven methodes is vervaardigd. Oftewel: Notaris is samen met Old Schiedam een Echte Schiedamse Jenever. Uiteraard is Branderij de Tweelingh trots op het feit dat dit zegel, het bewijs van echtheid, authenticiteit en ambachtelijke vervaardiging, gevoerd mag worden. Notaris gaat ‘op eiken’ en zo ontstaan er  dranken met verschillende leeftijd, hoe ouder hoe meer karakter.
Koopmans: ‘Natuurlijk kreeg ik een heerlijke Notaris mee, ik wilde hem te pronk zetten in onze mooie kast, maar leeg of vol zie je toch niet, dus is hij nu leeg en heb ik een poosje elke dag kunnen genieten van echte jenever, een hele eer!’

Het hele verhaal over het ontstaan van Notaris is te lang om hier te vertellen, maar als men op www.notarisjenever.nl gaat snuffelen komt men het vast tegen. En zo kwam een Schiedamse kruik via een Friese- Schiedamse Hoogvlieter weer thuis.

 

<<< terug naar voorpagina

 Free Web Counters